Webbhotell som webbhotell, spelar det egentligen någon roll? Trodde du att alla levererade ungefär lika? Eller att vad du väljer inte spelar så stor roll? Då tar du fel. Ett dåligt eller felaktigt val av webbhotell kan stå dig dyrt. Vår senior SEO expert David genomförde nyligen det största, mest omfattande testet någonsin av svenska webbhotell. Vi fick uppdraget av Website Planet och David fick genomföra det. Projektet innebar en lång tids arbete som innebar kontakter med support, uppladdning av wordpress, installation av hemsidor och dagliga test  angående upptider, hastigheter och responstider och utvärderingar av dessa. Läs det stora testet av svenska webbhotell här

Intervjuare: Hur kan du summera din upplevelse av att genomföra projektet?

David: ”Även om jag jobbat mycket med hemsidor tidigare och hjälpt kunder med webbshoppar och företagssajter så hade jag faktiskt ingen aning om hur viktigt det egentligen är,” menar David. ”Jag visste helt enkelt inte hur dåligt vissa fungerar, hur illa de sköter sina servermiljöer och hur de slarvar med att ge bra support. Om en hemsida ligger nere flera timmar i sträck kan ett företag förlora mycket pengar. För att inte tala om hur pinsamt det måste kännas för ägaren av företaget.”

Men hur ska man då göra för att vara säker på att välja rätt?  Kanske man kan gå efter recensioner?

”Tyvärr är det inte så enkelt,” säger David. ”En del webbhotell har väldigt lukrativa sponsor- och affiliateprogram. Några av de webbhotell som jag upplevt som allra sämst kommer högst upp i olika listor och får en massa bra recensioner. Det får så bra betyg för att andra tjänar pengar på det här.”

Vilka skulle du då själv välja att satsa på?

”I nuläget finns det bara tre webbhotell som jag skulle kunna rekommendera med gott samvete. Det är webbhotellet Oderland om du vill ha både topprestanda och toppsupport, Webbhotellet Mebo om du vill ha topprestanda men vill ha lite billigare hotell och klarar dig utan support som svarar hjälp. Inleed är också bra, men då rekommenderar jag Prime-paketen som drivs med hjälp av LiteSpeed-servers. Oderland kör bara på såna servrar och Mebo levererar väldigt bra ändå, men kommer att gå över till samma typ av servrar inom den närmaste tiden.”

Vad händer då om man väljer ett dåligt webbhotell? 

”Då kan du få en massa strul av inkompetent support och annan personal, du får besökare som vänder och går iväg när de inte orkar vänta på sidor som laggar eller laddar allmänt långsamt. Ingen teknisk optimering hjälper om ditt webbhotell suger.”

Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du alla cookies som används här och de lagras i din webbläsare. Mer info

Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du alla cookies som används här och de lagras i din webbläsare.

Close