Jo, kärt barn har många namn: Sökoptimering, sökmotoroptimering och SEO är nog de vanligaste beteckningarna. Även ”SEO optimering” förekommer. Varför ser vi då så många stavningar och liknande begrepp? SEO står för Search Engine Optimization, eller helt enkelt ”sökmotoroptimering”. Vi anpassar våra och andras hemsidor så att de så att säga faller sökmotorerna bättre i smaken. ”Sökmotoroptimering” är alltså den ”rätta” svenska översättningen för ”SEO”.

Dubbeltårtan: SEO-optimering

Det säger sig själv att ”SEO-optimering” blir lite som tårta på tårta, två beteckningar som betyder nästan exakt samma sak. Eller? Men det är ändå en del som söker just dessa kombinationer: SEO+optimering eftersom somliga vill göra klart för sökmotorerna vilken förkortning det handlar om, så att man inte blandar inte allehanda andra förkortningar på företag och organisationer. Och dessutom får man ju sökresultat på svenska. En tårta-på-tårta-sökning kan alltså ge hyfsat bra resultat.

Sökoptimering utan motor?

Men ”sökoptimering” då? Hur ”SEO-optimerar” man för sökningar om man inte blandar i själva sökmotorn i begreppet? En del företag och enskilda optimerare använder sig nästan uteslutande av denna kortform vilket kan verka lite märkligt. I alla fall för de insatta. Vissa menar att det här begreppet är ännu bättre. Man optimerar då för sökningar och vissa använder det här för all optimering. Man kanske inte bara vill synas i sökmotorerna utan på andra typer av söktjänster eller i sociala medier. Varför inte bredda begreppet när webben är så otroligt mycket större än storebror Google?

Kanske man till och med borde byta ut ordet ”sök” från sökoptimering. Varför inte webboptimering, hemsidesoptimering eller kanske till och med onlineoptimering? Eller har du bättre alternativ? SMO finns redan som ett bra komplement. Det står för Social Media Optimization. Visst låter det bra?! SOM är både en del av SEO och onlinemarknadsföring i stort. Eller varför bara inte tala om synbarhet på nätet? Det är ju det det handlar om och SEO, oavsett om man kallar det sökmotoroptimering eller sökoptimering är ju bara en liten del av vad allt synbarhet handlar om. Eller så är det ju faktiskt så att allt vad man gör på nätet eller på en hemsida faktiskt samtidigt handlar om antingen positiv eller negativ SEO, är det inte så?

För oss spelar det inte någon roll vad du vill kalla det, bara vi är överens om vad vi vill åstadkomma med det: alltså våra gemensamma mål. Men det räcker bra med SEO eftersom det är en bra förkortning och täcker in det allra mesta av de övriga begreppen.

Läs mer om sökmotoroptimering här och passa samtidigt på att kolla runt lite i bloggen!

Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du alla cookies som används här och de lagras i din webbläsare. Mer info

Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du alla cookies som används här och de lagras i din webbläsare.

Close